Alla idrottsföreningar och även vi samarbetar med de olika idrottsförbunden och RF-SISU, vår förening har länge haft ett väl utvecklat samarbete med RF-SISU där vi bland annat arbetar med lärgrupper. En lärgrupp är när en grupp människor, t.ex ledare, diskuterar ett ämne för att lära av och med varandra. Lärgrupper är något som en del av er har hört talats om och föreningen kommer nu att utveckla sättet som vi arbetat med lärgrupper för att mer kunna rikta ämnena och diskussionerna mot vad som är viktigt att utveckla inom vår förening. Hur funkar det?
I en lärgrupp finns det ingen uttalad expert utan det går ut på att dela kunskap inom gruppen och diskussionen kan utgå från olika teman för att skapa meningsutbyte, gemenskap och delaktighet. På den här sidan hittar ni exempel på olika teman som ni som ledare kan diskutera. Dessa diskussioner kan ni som ledare ha när som helst under året och mycket av de samtal ni har idag med varandra skulle kunna vara en lärgrupp men det rapporteras inte alltid in vilket vi hoppas kunna förbättra med det här.
Vi vet att i verksamheterna så finns det redan idag en diskussion mellan ledare inför, under och efter en säsong. Därför finns det nu också ett diskussionsunderlag för sådana träffar nu. Vi vet också att det förs diskussioner och samtal med de aktiva, som kanske rör idrotten, värdegrund eller beteenden och vi har därför lagt upp ett exempel på ett material som ni kan använda er av för att diskutera värdegrund och beteenden inom er grupp samt ett material som ni kan använda för att prata med er grupp inför, under och efter säsong.
Det finns även andra lärgruppsutbildningar som ni kan ta del av som rör idrottspsykologi och motivation, psykisk ohälsa, föreningens värdegrund, spelarutbildning inom fotboll och innebandy samt en som föräldragruppen kan delta i om idrottsföräldrar.
Dessa lärgrupper kan ni ha fysiskt i form av en samling innan, under eller efter en träning men ni kan också genomföra dem genom att mötas digitalt, under ett föräldramöte eller under andra former som ni kommer på.
Varje lärgrupp rapporteras in via ett googleformulär och länken hittar ni på respektive sida.