Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Sandåkerns Sportklubb
Umeå - 1932

Sandåkerns riktlinjer gällande verksamheten under Corona-tider

Vi följer noga Folkhälsomyndighetens (FHM), Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Fotbollförbundets (SvFF) råd och bedömningar av smittspridningen i Umeå-området, och våra riktlinjer kan snabbt komma att ändras.


Uppdaterad 8/6 2020


I Folkhälsomyndighetens råd läser vi:

Det är viktigt att alla är noggranna med sin handhygien, undviker onödig kroppskontakt och att personer med sjukdomssymtom stannar hemma.

 

För idrotten gäller följande generella råd:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt. 
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv
 • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien
 • Uppmana till att byta om hemma både före och efter aktivitet
 • Undvika onödig kroppskontakt som inte är nödvändig för idrotten
 • Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
 • Begränsa antalet åskådare och undvika trängsel
 • Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande.

 

Folkhälsomyndigheten anser att det är viktigt att barn och ungdomar fortsätter att röra på sig. Risken för smittspridning inom barn- och ungdomsidrotten är liten under förutsättning att myndighetens råd följs i övrigt. 

 

Styrelsen för Sandåkerns SK ser detta som vägledande. Vi vill fortsätta med aktiviteter, med möten och med träning, men göra det med sådana anpassningar att vi inte bidrar till smittspridning.

STÄLL OM - STÄLL INTE IN! 

 

Vi genomför inte träningar inomhus om dessa innebär direkt kroppskontakt dvs futsal och innebandy.

 

Vi genomför träningar såsom fotboll, löpning etc. utomhus. Vi försöker hitta övningar som gör att vi håller ett visst avstånd så långt det är möjligt. Dela gärna tips och idéer med varandra.
 

Matcher/seriespel i fotboll kan genomföras enligt Folkhälsomyndigheten för barn och ungdomar födda 2002 eller senare. Förutsatt att myndighetens råd följs i övrigt. Särskilt viktigt att: 


 • Bara friska symtomfria personer deltar i aktiviteterna
 • Det finns goda möjligheter att tvätta händerna
 • Trängsel mellan människor undviks

Västerbottens Fotbollförbund har i samråd med Region Västerbottens smittskyddsenhet kommit fram till att längre resor för matcher i barn- och ungdomsserier inom distriktet kan genomföras. Men utifrån att resorna genomförs med en minimal risk för smittspridning mellan olika delar av länet.  


 • Mindre trångt i bilar/bussar/minibussar
 • Inte stanna för att äta eller fika på servering under resan/spelorten, utan istället ta med sig matsäck
 • Ingen publik
 • De vuxna som följer med som funktionärer/chaufförer stannar kring planen och inte besöker affärer mm på spelorten.


Träningsmatcher och seriespel för vuxna/seniorer kan från den 14/6 genomföras inom distriktet utifrån att myndighetens råd följs i övrigt.


Från och med den 14/6 kan även matcher/seriespel som innefattar resor över distriktsgränserna spelas utifrån att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten följs i övrigt. 


Som ledare är du ansvarig för att vara uppmärksam på deltagare som visar symptom och vid en sådan situation ska du uppmana den aktiva att avbryta sitt deltagande och om den aktiva är under 18 år, informera förälder/målsman. Du ska också vid varje aktivitet påminna om handhygien, att undvika onödig kroppskontakt som inte är nödvändig för idrotten och att byta om hemma.

 

Information till alla aktiva:

 • Förkyld eller hängig, eller andra symtom = Stanna hemma.
 • Vi delar inte vattenflaskor.
 • Vi tvättar händerna innan träning.
 • Vi byter om och duschar hemma.
 • Vi använder inte omklädningsrummen till samlingar.

 

Grubbevallen
Förening bör enligt Folkhälsomyndigheten begränsa antalet personer i och kring träningen, där begränsningen om 50 personer är ett riktmärke. Förordningens förbud gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket en fotbollsträning inte är i lagens mening. Totalt blir vi under träningsdagar fler på området samtidigt vid vissa tillfällen. Därför vill vi genomföra några åtgärder för att minska smittspridningen så mycket vi bara kan.

1.      Vi uppmanar föräldrar att befinna sig utanför stängslet, endast ledare och aktiva på/vid planen. 

2.      Samling sker med avstånd till andra lag i närhet till den plandel ni ska träna på.

3.      Det första laget på plats för dagen öppnar upp grinden till arenan, så att vi kan undvika trängsel vid ut -och ingång. Nyckel finns i kiosken  (nyckelringen är en boll och nyckeln hänger till höger innanför dörren i kiosken)
Det sista laget stänger grinden OBS! VIKTIGT, då planen kan förstöras om någon åker in och sladdar med moppe eller bil.

4.      Vi ställer cyklar och mopeder på sidan av asfaltsgången, för att undvika trängsel. Inga cyklar rakt framför ingången och inte heller inne på området.

5.      Tvål och tvättmöjligheter finns i dagsläget inne i kiosken, på handikapptoaletten och i de båda toaletterna i omklädningsrummen. Det finns även ett antal flaskor med handdesinfektion att tillgå inne i kiosken. Påfyllning av tvål och handdesinfektion kommer att ske löpande.  

 

Ingen publik eller fikaförsäljning på matcher eller träningar

Svenska Fotbollförbundet rekommenderar samtliga föreningar att uppmana intresserad publik att inte komma till matcherna.

 

Det förbud som finns mot deltagare vid offentliga tillställningar medger visserligen upp till 50 åskådare, men SvFF rekommenderar ändå Sveriges fotbollsföreningar att tydligt uppmana alla – förutom personer som är direkt nödvändiga för att genomföra arrangemanget – att avstå från att närvara vid de matcher som arrangeras.

Anledningen är att helt utesluta risken för att för många personer samlas kring en match, och att arrangörerna ska slippa svåra gränsdragningar och bedömningar. Ofta spelas t ex flera matcher, med olika arrangerande föreningar på samma anläggning, vilket kan innebära att svårhanterade situationer i förhållande till förbudet uppstår.

I grunden handlar naturligtvis allt om att så långt det är möjligt förhindra smittspridning – och färre personer närvarande runt en match innebär rimligtvis en lägre risk.

Vi har en skyldighet att förvalta den möjlighet att spela barn- och ungdomsmatcher – som vi trots rådande läge har fått förtroendet att göra – med största tänkbara ansvar. Självklart är det tråkigt för många föräldrar, släktingar och vänner att missa barnens matcher, men det är en i sammanhanget rimlig och nödvändig uppoffring som vi alla bör acceptera.


Övriga möten

Gällande övriga föreningsmöten så anpassar vi dessa till ovanstående riktlinjer med fysiskt avstånd etc. Det betyder att vi ersätter fysiska möten med digitala lösningar där det bedöms lämpligt. Vi genomför inte fysiska möten i Klubbstugan med fler än 15 personer och med de anpassningar som krävs. Möten med fler personer genomför vi alltså digitalt eller utomhus  (max 50 personer) med anpassningar.

 

Här finns tips på några digitala verktyg som kan användas. Vi kommer att försöka jobba fram tips och rekommendationer för digitala möten (till exempel föräldramöten) framöver.Aktuella länkar

FHM - rekommendationer angående Idrott och träningsanläggningar

FHM - allmänna råd från 1 april och uppdatering 16 april

FHM - idrottstävlingar och matcher tillåts från 14 juni
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/


SvFF - uppdaterade riktlinjer 29 maj

https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2020/3/riktlinjer-med-anledning-av-coronautbrottet/


RF - Coronaviruset och Idrottssrörelsen

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

 

 
I samarbete med