SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sandåkerns Sportklubb
Umeå - 1932

Sandåkerns riktlinjer gällande verksamheten under Corona-tider

Vi följer noga Folkhälsomyndighetens (FHM), Riksidrottsförbundets (RF), Svenska Fotbollförbundets (SvFF) samt Svenska Innebandyförbundets (SIBF) råd och bedömningar av smittspridningen i Umeå-området, och våra riktlinjer kan snabbt komma att ändras.

 

Uppdaterad 3/6 2021

 

Från och med 1 juni gäller uppdaterade restriktioner för bl.a. idrotts- och fritidsaktiviteter. Innebär bland annat att serier, förutom serier/tävlingar där andra lokala/regionala restriktioner råder, att få börja spelas. Men det öppnar också upp för utökat antal idrottsaktiviteter samt möjligheten till publik vid matcher.

 

Dock av yttersta vikt att alla fortsatt tar ett stort eget ansvar i att följa de allmänna råden från regering och ansvariga myndigheter för att undvika trängsel och smittspridning av Covid-19!

 

Utifrån tidigare restriktioner påverkar det verksamheten i Sandåkerns SK enligt nedan: 

 • Matcher tillåts för alla föreningens lag. Tidigare restriktioner om 1 match/vecka/lag gäller inte längre. 
 • Publik tillåts på våra matcher. 100 personer i form av publik får vistas samtidigt inne på anläggningen. Publik sprider ut sig runt hela arenan för att undvika trängsel. 
 • Kiosken på Grubbevallen hålls fortsatt stängd för att undvika trängsel. 

Se aktuella länkar längst ner för komplett information från Folkhälsomyndigheten samt Idrottsrörelsen.  

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Viktiga punkter för ett minska risken för smittspridning vid resor till och från matcher:

 

Smittsäkert resande

 • Alla har ett personligt ansvar göra det man kan för att inte bli smittad eller smitta andra.
 • Vid symtom som kan bero på covid-19 bör man inte resa alls.
 • Vid samåkning i bil rekommenderas att man så långt som möjligt reser tillsammans med de man bor med för att inte blanda ”bubblor” från olika familjer.
 • Aktiviteten sker utomhus. Undvik nya nära kontakter under resan och på resmålet.
 • Planera för hur ni ska agera om någon blir sjuk under resan

Övrigt att beakta

 • Föräldrar som eventuellt kör till matchen ska stanna vid matchen. De räknas inte som publik då de är nödvändig för matchens genomförande
 • Laget bör under dagen inte äta samlat på restaurang på orten eller på vägen, medhavd lunch kan man givetvis äta i utomhus, på rastplats, i buss, eller i bil
 • Undvika samlingar inomhus, t ex i omklädningsrum. Detta pga risk för smittspridning är större inomhus än utomhus.
 • Enligt Tävlingsbestämmelserna ansvarar hemmalaget för att ordna omklädningsrum för motståndare som reser en längre sträcka till matchen. Det är en fördel om hemmalaget kan ordna två omklädningsrum till motståndarna, detta för att undvika risken för trängsel.
 • Hemmalagets spelare byter om hemma.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vid eventuella bekräftade covid-19 fall och/eller smittspridning/risk för smittspridning på skolor och i specifika klasser har vi vänt oss till Smittskyddet i Västerbotten för att få hjälp med att hitta nivån på rekommendationerna för vår verksamhet. 

 

 • För individ som bedömts ha varit så nära i kontakt med bekräftat smittad person att smittspårare rekommenderat provtagning är rådet att avstå fritidsaktiviteter i 14 dagar. 
 • För övriga med viss kontakt så är vi observant på symtom i 14 dagar med särskilt fokus på första veckan. Har inga ytterligare insjuknat och spelare är friska så kan de delta i fritidsaktiviteter efter 1 v. 

Sandåkerns kansli är den kontaktyta som föreningen beslutat om för våra ledare i frågor kopplat till Covid-19. Alltså frågor som rör ev. inställningar av träningar, matcher eller tillfälligt träningsstopp för barn från ex. specifika skolor hanteras via kansliet och föreningens corona-grupp i fråga om aktuella åtgärder.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I takt med att vi börjar komma igång med fotbollsverksamhet utomhus på Grubbevallen vill vi påminna om hur vi anpassar oss till anläggningen utifrån gällande restriktioner under pågående pandemi. 

 • Cyklar parkeras på gräsytorna utanför planen, ej på asfalten framför grind eller ingång.
 • Första lag på plats öppnar stora grinden (nyckel i kiosken, sista lag stänger!)
 • Vi använder inte omklädningsrummen. Byter om och duschar hemma.
 • Varje lag samlas i hörnen på den del av planen de sedan ska träna på, håll avstånd till andra lag.
 • Inne i kiosken finns handdesinfektionsmedel för att kunna hålla god handhygien.
 • Handikapptoaletten alltid upplåst, finns toaletter i omklädningsrum som kan användas vid behov. 
 • Motståndarlag med långt att resa erbjuds att använda båda omklädningsrummen för att minska trängsel. Tagg till omklädningsrum hänger i kiosken. 
 • Publik på matcher ok (100 personer) förutsatt att vi sprider ut oss över hela anläggningen och förhåller oss till de allmänna råden som fortsatt gäller. 
 • Kiosken hålls fortsatt stängd tills vidare för att undvika trängsel. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Här nedan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för Barn och Unga, Idrott och Fritidsaktiviteter samt föreningar.
De riktlinjer som gäller är fortfarande samma som kom den 14 december och gäller tillsvidare (tills det kommer nya rekommendationer).

 

Bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta

Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Du bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2002 eller senare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:

1.      hålla avstånd till varandra,

2.      inte dela utrustning med varandra,

3.      när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus,

4.      undvika gemensamma omklädningsrum,

5.      resa till och från aktiviteten individuellt, och

6.      utföra aktiviteten i mindre grupper

7.      enstaka matcher/cuper/läger i mindre skala tillåts för både barn och ungdomar samt vuxna.  

Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott. Nedanstående tre punkter gäller dock för alla som bedriver idrottslig verksamhet. 

1.      när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus,

2.      minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel, och

 

Lyssna gärna på Distriktsidrottschefen i Västerbotten som förtydligar vad de nya föreskrifterna betyder för idrotten. 

 

Hur gör vi i Sandåkern? 

Det här innebär för oss i Sandåkern att samtliga deltagare i träning måste vidta extra försiktighetsåtgärder, till exempel undvika trängsel, undvika närkontakt, byta om hemma, inte duscha tillsammans, hålla god hygien och självklart stanna hemma vid minsta lilla sjukdomssymptom. 
 • Enstaka seriematcher och träningsmatcher får genomföras för vuxna, barn och ungdomar. Tidigare begränsning om 1 match/lag/vecka finns inte längre.   
 • Vi försöker hitta övningar som gör att vi håller ett visst avstånd så långt det är möjligt. Dela gärna tips och idéer med varandra. Titta även gärna på våra träningstips i Coronatider
 • I den mån ni kan – träna utomhus 
 • Samla inte fler än att det är möjligt att sprida ut de aktiva. Alla ska ha möjlighet att hålla avstånd 
 • Minimera tiden i omklädningsrum - omklädningsrum används endast för förvaring av ytterkläder och väskor.
 • Noggrann handhygien är viktigt.
 • Det är föreningens ansvar att efterleva de allmänna råden,
 • Vi vill även följa folkhälsomyndighetens råd att göra det möjligt för så många som möjligt att fortsätta träna och spela matcher i mindre skala. Självklart med stor försiktighet, genom att följa dessa rekommendationer. 

 

Som ledare är du ansvarig för att vara uppmärksam på deltagare som visar symptom och vid en sådan situation ska du uppmana den aktiva att avbryta sitt deltagande och informera förälder/målsman. Du ska också vid varje aktivitet påminna om handhygien, att undvika onödig kroppskontakt som inte är nödvändig för idrotten och att byta om hemma.

 

Övriga möten - klubblokalen

Gällande övriga föreningsmöten så anpassar vi dessa till ovanstående riktlinjer och håller därför möten digitalt.  
Vi stänger Klubblokalen för besök dagtid och för användande på kvällstid, undantaget är ifall någon behöver lokalen för att genomföra ett digitalt möte i föreningen. - Kontaktuppgifter till Alexander och Andreas

Här finns tips på några verktyg som kan användas för digitala möten. 

 

Riktlinjer för bekräftade fall i föreningen

Nedan följer riktlinjer till alla ledare i föreningen ifall någon spelare/ledare meddelar att hen har bekräftat covid-19. Den smittade ska självklart följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, dvs stanna hemma minst 7 dagar efter symtomdebut eller positivt testsvar och minst 2 dagar efter att hen är helt symtomfri.

 

Oavsett om spelaren/ledaren har deltagit på träning eller match precis innan insjuknande eller inte ska ledarna för laget informera övriga i truppen och föräldrarna om att smitta kan finnas i laget. Informera på samma sätt som om det hade varit exempelvis magsjuka. 

Förklara för den smittade personen att informationen kommer att vara anonymiserad.

1. Ställ följande frågor (anteckna gärna svaren): 

  1. När deltog du senast med laget i träning/match/annat möte?
  2. När började du få symtom?
  3. Hade du symptom när du spelade/tränade senast datum xx?
  4. Vid vilka tillfällen har du varit i ett samma rum eller i närkontakt med lagkamrater under en längre stund under tiden du haft symptom eller 48 timmar innan?
   Exempelvis på skolan eller på fritiden under sådana förhållanden där det funnits risk att avstånd inte har hållits med andra.
  5. Vilka var kompisarna vid dessa tillfällen?
  6. Om vi behöver nå dig för fler frågor nu när du är hemma, hur når vi dig lättast?

 

2.  Om du bedömer att det finns risk att det har förekommit smitta i laget på match eller träning: förklara att vi som ledare i Sandåkerns SK behöver informera de som eventuellt har utsatts för smitta, det är en skyldighet vi har. 

 

Bör jag informera hela idrottsföreningen om att en person i föreningen har konstaterats ha covid-19?
Nej, som regel räcker det med att du informerar den grupp som är direkt berörd, dvs de som vistats i den del av verksamheten vid aktuell tidpunkt som du fått information om. Informationen ska för kännedom även gå till kansliet, kansli@sandakernssk.se

Ska jag informera de jag kontaktar om vem det är som har covid-19?
Nej, även om du vet vem det är bör du som regel inte göra detta. Om du tycker att det finns särskilda skäl att ändå göra det måste du få tillåtelse av den som har covid-19 för att få meddela detta. Du ska aldrig informera andra om vem som har covid-19 om du inte har fått personens tillåtelse.

 

Nedan följer ett förslag på sms/mejl-text du kan använda, som får anpassas efter aktuell verksamhet:
”Vi har fått information om att en person med covid-19 varit på [XXXXXX] under [smittsam period, datum, ev. tidsintervall]. Vi vill därför informera alla som var där samtidigt om att ni kan ha utsatts för en smittrisk. 

Var extra uppmärksam på eventuella symtom och testa dig om symtom uppkommer. Läs mer och få råd via 1177 och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Om en familjemedlem till en aktiv medlem har bekräftad covid-19, får den aktiva medlemmen fortsätta träna då? 
Nej, eftersom riktlinjerna säger att hela familjen ska undvika kontakt med andra och i övrigt agera som att man har testats positivt ska du inte heller delta på aktiviteter med föreningen.  

 

Råd till lag med smittade spelare

Om man har fått ett provsvar som visar på covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska få förhållningsregler av vården. Du som har fått förhållningsregler ska följa dem, stanna hemma, undvika kontakter med andra och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19 (även om du inte själv blivit testad). Mer information om förhållningsregler finns på Folkhälsomyndighetens hemsida och på 1177.se.

 

 

Samma principer kan tillämpas för ett lag där en eller flera spelare eller tränare fått symptom, blivit sjuk eller har konstaterad covid-19. Om någon i laget har symptom eller har blivit sjuk bör personen isolera sig och testas. Och provet visar att det är covid-19 bör övriga personer i laget som träffat och haft nära kontakt med den smittade undvika nära kontakt med andra människor i den mån det går, vara uppmärksam på symptom och testa sig om symptom uppstår eller vid insjuknande. Under vissa omständigheter, till exempel om flera spelare i laget blir sjuka samtidigt, kan andra åtgärder behövas för att bryta smittspridningen.

 

Aktuella länkar
RF-SISU Västerbotten - Corona och idrotten, vad gäller just nu?

RF - Coronaviruset och Idrottsrörelsen

 

FMH - Information till idrottsföreningar

FMH - Anpassning av smittskyddsåtgärder påbörjade 1 juni


VIBF - Inställt seriespel i distriktet

SvFF - Uppdaterade riktlinjer från 31 maj

 

Region Västerbotten/1177 - Minska risken att du och andra får covid-19

 
I samarbete med